ANTİK KUYULARDAN SOFRAMIZA “SÖĞLE PEYNİRİ”
Her bölgedeki yeme içme kültürü ile bölgede yetişen, üretilen ve bölgeye özgü yöntemlerle hazırlanan ürünler oranın gastronomi kimliğini oluşturur.
Elmalı; tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kent olması sebebiyle farklı medeniyetlerin değişik lezzetlerini de dâhil eder gastronomi hazinesine
Antik Kuyulardan Sofralarımıza “Söğle Peyniri” Projesi bu noktada önemli bir amaca hizmet etmektedir. Proje; kentin gastronomi zenginliğinin içinde kendine güzel bir yer edinen Söğle Peynirinin korunması, tanıtılması, sınırlı sayıda kalan üreticisinin teşvik edilmesi ve üretim aşamalarının kayıt altına alınması amacıyla hayata geçirilmiştir.
Proje Çerçevesinde Ne Yaptık?
Proje başlangıcında; peynire ismini veren, denizden 2030 m yükseklikteki Söğle Yaylası’nda binbir zahmetle üretilen Söğle Peyniri’nin tüm üretim aşamaları saniye saniye kayıt altına aldık.
Gerçekleştirdiğimiz tanıtım çalışmaları ile yöresel lezzetimiz Söğle Peyniri’ni önce bölgede ve yurt içinde ardından uluslararası alanda tanıtımı için çalışmalar başlattık. Sonuç getiren çalışmaların sonunda Söğle Peyniri eşsiz lezzeti, uzun ve zahmetli bir süreç alan üretimiyle dünya gastronomi zenginliğinin içinde kendine güzel bir yer edinmiştir. Dünya çapında yalnızca geleneksel yöntemlerle üretimi devam eden yöresel lezzetleri uluslararası katalogda toplamayı başaran Uluslararası Nuh'un Ambarı listesine girmek için gün saymaya başlamıştır.
Ekonomisi ve geçim kaynağı hayvancılığa bağlı olan bölge halkının, proje sonunda ürettikleri üründen elde ettiği gelir %300 oranında artış sağlamış, böylece proje için amaçlanan yan hedef başarıyla amacına ulaşarak üreticiler teşvik edilmiştir.